Agurk er en gammel kulturplante som ble dyrket i India for hele 3000 år siden. Den inneholder 96% vann og en halv agurk tilsvarer et glass vann. I tillegg vitamin A, C, kalsium, magnesium og jern.
I hudpleie: Lindrer irritasjon og reduserer betennelse. Agurk virker også lindrende på eksem som psoriasis. Den er en viktig bestanddel i mange hudpleieprodukter, som fuktighetskremer og ansiktsmasker.
Agurk kan også legges rett på huden. Agurkskiver på øynene er vel den mest velkjente kuren for hovne øyne, og det er ikke så rart. Overfloden av antioksidanter og silika revitaliserer huden og minsker mørke ringer. Legg to skiver på øyelokkene, og la det trekke i rundt 20 minutter, og voilá; øynene dine er som nye.
Aloe Vera (Aloe Vera Barbadensis Miller) kalles ofte for ”mirakelplanten”, ”naturens lege”, ”brannplanten”, og mange andre navn. Den har overlevd i mer enn 4000 år som medisinplante og har hjulpet menneskeheten gjennom tidene. Den ser ut som en kaktus, men den tilhører liljefamilien.
Bladene består av en indre gelé som er svært næringsrik og en omsluttende bark. Etter fire år er Aloe Vera planten moden, kan høstes og geleen kan kaldpresses.
I hudpleie
Aloe Vera brukes til å lage salver eller kremer i kombinasjon med andre ingredienser for å tilføre næring og fuktighet til huden. På grunn av sin næringsrike og antioksidante egenskaper, brukes Aloe Vera for å forebyge og dempe skader på hudvev. Den lindrer solbrenthet og hudirritasjoner og påskynder også legeprosessen når huden er skadet.
Som kosttilskudd
Som juice/ drikke har Aloe Vera Juice en antiseptisk og nøytraliserende effekt som er bra mot infeksjoner. Den forhindrer bakterieutvikling og er til en viss grad smertestillende. Den styrker immunforsvaret, er meget bra for mage/tarmsystemet og gir økt energi. Aloe Vera gele inneholder 75 kjente ingredienser som kan inndeles i følgende grupper:
Vitaminer: Geleen inneholder mange forskjellige vitaminer, men de viktigste er antioksidantene vitamin C, vitamin E og Beta Caroten (forgjengeren til vitamin A). Aloe Vera planten er en av de få plantene som inneholder vitamin B12.
Mineraler: Magnesium, mangan, zink, kobber, krom, kalsium, natrium, kalium og jern.
Aminosyrer: Menneskekroppen trenger 22 aminosyrer for å produsere proteiner. Aloe Vera geleen inneholder 20 av disse. Det viktigste er at geleen inneholder 7 av de 8 livsviktige aminosyrene som kroppen ikke klarer å lage selv, de må derfor tilføres gjennom mat.
Sukkerarter: Aloe Vera inneholder den viktigste kjeden av polysaccharider som påvirker immunsystemet og øker kroppens opptaksevne.
Enzymer: Aloe Vera inneholder lipaser og proteaser som bryter ned mat og hjelper for matmeltingen, også caroxypeptidus finnes, dette går inn i det inflammatoriske systemet.
Vekststeroider: Aloe Vera inneholder de hovedgrupper som har kraftfulle anti-flammatoriske komponenter.
Ligning: Denne trådsubstans gjør at Aloe Vera geleen trenger seg dypt inn i huden.
Saponiner: Aloe Vera sin tørkesubstans har sterk anti-mikrobisk effekt på bakterier, virus og candida (sopp).
Antraquinoner: De viktigste er aloin og emodin, sammen er det sterkt smertestillende, og er velkjent for å motvirke bakterier og virus. Antraquinoner i ren form er sterkt laxativ.
Salisylsyre: Denne aspirin-lignende komponenten motvirker inflammasjon og hjelper til med å bryte ned døde vev når den brukes utvortes
Amber eller kjent som Rav på norsk, er herdet/ fossilert kvae/harpiks fra nå utdødde nåletrær (spesielt Pinus succinifera).
For mange millioner år siden utsondret trærne kvae, som størknet, havnet i jorden og ble skylt ut i Østersjøen av elver. Overgangsformer mellom harpiks og rav kalles «kopal», som er et mer porøst materiale enn rav.
Rav var (og er) et verdifullt materiale, som kan brukes til å lage smykker og andre pyntegjenstander.
Populært på grunn av den vakre gyllene fargen. Kontakt med hud gjør at ravet holder seg blankt, mens det ved lagring blir matt. Materialet har vært brukt i Skandinavia siden steinalderen, spesielt til smykker og spillebrikker. Før i tiden ble den også brukt i troen på at den kunne helbrede eller forebygge av : apati, blærelidelser, depresjon osv.
Som duft
Rav kan brennes, og avgir da en behagelig musklignende duft (det er nært beslektet med røkelse). Når man gnir på rav, dannes statisk elektrisitet.
Det er ikke helt uvanlig at parfymehus skriver at parfymen inneholder Rav eller Amber (engelsk), og ikke må forveksles med Ambra. I dag er det ekstremt sjelden at parfymer faktisk inneholder ekte rav, da det er veldig kostbart å utvinne oljer av fossilen.
Når parfymehusene i dag sier Rav, er meningen snarere å skape og formidle den gyllene, varme følelsen av rav i parfymen eller så har parfymehuset brukt størknet, men ikke fossilert harpiks, alternativt blandet forskjellige ekstrakter for å få fram den musklignende duften av rav.
Appelsintreet er et eviggrønt tre som blir opp til 12 m høyt. Treet har enkelte torner, og læraktige blad med søtere og mildere duft enn sitronblad. Det blomstrer hele året med store, hvite og intenst duftende blomster. Frukten er egentlig et bær med hvitt, mykt innerskall og et læraktig, gult eller oransjefarget ytterskall. Appelsinfruktene høstes umodne. Appelsintrær må vokse i full sol, og ha tilgang på jevn fuktighet. De tåler ikke frost og kan derfor ikke dyrkes utendørs i Norge.
I hudpleie
I hudprodukter virker appelsinolje antiseptisk og hemmer veksten av både bakterier og sopp. Den stimulerer blodsirkulasjonen og har en oppkvikkende effekt. Oljen passer best for normal og fet hud, og sies å være stimulerende for hårbunnen.
Aromaterapeutisk
Appelsinolje er en av de mest solgte eteriske oljene. Duften er klar, frisk, varm og søt (som en ny skrellet appelsin). Oljen fremstilles ved pressing av fruktskall og fruktvegg. Brukt i massasje kan oljen være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen og kan være til hjelp ved væskeansamlinger i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt. Appelsinolje er også generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass, kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser.
Som duft
Appelsinolje brukes som dufttilsetning i vaskemidler, kremer og kosmetikk. Når duften av appelsin sprer seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og spenning, og man blir glad av duften. De eteriske oljene som brukes til parfyme utvinnes som hos andre sitrusfrukter ved kaldpressing av fruktens skall. Duften kan sammenlignes med den som oppstår når man skreller en appelsin og er klar, frisk og varm med en søt fruktduft.
Egenskaper
Oppfriskende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, betennelseshemmende, fremmer blodsirkulasjonen, blodtrykksenkende, antidepressiv, beroligende på nervene, stimulerende på fordøyelses- og lymfesystemet, og generelt styrkende.
Aprios er en søt frukt fra aprikostreet. Aprikosen har vært dyrket av mennesker svært lenge, og aprikosens opprinnelse regnes som ukjent.
Aprikosen er en kalorifattig frukt med mye kostfiber. Den er i tillegg rik på vitamin E. Tørket aprikos er rik på jern, kalium, kalsium, magnesium og fiber.
Aprikoskjerner blir benyttet innenfor tradisjonell kinesisk medisin, og virkestoffet i aprikoskjerner, amygdalin, er blitt benyttet i behandling av kreftsykdom siden 1830.
I hudpleie
Aprikoskjerneolje er rik på GLA (gamma-linolsyre) som kommer fra den essensielle fettsyren omega-6. GLA i aprikos hjelper huden til å opprettholde fuktighetsbalansen, samtidig som den strammer opp huden. Aprikoskjerneolje er også rik på vitamin A og E som er viktige og effektive vitaminer når det kommer til å hindre tegn på aldring og gjenoppbygge huden.
Olje fra aprikoskjernen er en lett og behagelig olje som fukter huden på en skånsom måte. Den passer like godt til fet, akne hud som til tørr, sensitiv hud. Oljen er lett og tetter ikke porene samtidig som den gir fuktighet til huden.
Oljen har også en pleiende effekt og anti-innflammitoriske egenskaper og kan lindre eksem og problemhud.
Forsiktighetsregler
Ved inntak kan rå aprikoskjerner gi cyanidforgiftning. Grunnen er at kjernen i aprikosen inneholder en forbindelse som omdannes til cyanid i kroppen.
Oljen som utvinnes fra kjernen il hudpleie er helt trygt.
Ferske og tørkede aprikoser og varmebehandlede aprikoskjerner utgjør ingen helserisiko. Aprikoskjernen ligger på innsiden av den harde aprikossteinen, og kjernen er derfor ikke i kontakt med fruktkjøttet.
Arganolje eller moroccan oil som det også kalles er en vegetabilsk olje som fremstilles av fruktene til argantreet som vokser i Marokko. Denne fine oljen som også kalles «det flytende gull fra Marokko» utvinnes fra nøttekjerner fra Argan treet. Argannøttene knuses faktisk for hånd og det er en tidkrevende prosess. Arganolje blir brukt både i matlaging og til pleie av hud, hår og negler. Det er en allsidig, luksuriøs oljen som kan brukes til det meste.
I hudpleie
Arganojen bidrar til å redusere rynker og virker mykgjørende på huden. Er effektiv mot strekkmerker og forbedrer hudens elastisitet.
Arganolje har høyt innhold av vitamin E, essensielle fettsyrer og antioksidanter som kan hjelpe med alt fra tørr hud og rynker til psoriasis, eksem og uren hud. Oljen er også veldig lett og trekker raskt inn.
Oljen har i århundrer blitt brukt av kvinner i Marokko. Flere og flere sverger til arganoljen som et av naturens mest effektive fuktighetsgivende oljer. Arganolje fra Marokko vil gi huden ny glød, samtidig som den strammer opp og gir dyp fuktighet.
I hårpleie
Arganoljen bidrar mot håravfall og gir håret et tykkere og mykere utseende. Den trenger inn i håretskjellene og reparerer skadet hår. Omega 3 og omega 9 umettede fettsyrer styrker håret og gir det spenst.
Vær obs på at arganolje i større mengder i bleket hår kan bidra til misfarging pga sin brunlige farge.
Avokado treet kan bli opp til 20 meter høyt og har spiselig frukt. Aztekerne dyrket planten. I dag dyrkes avokado både i tropiske områder og andre steder over hele verden.
Avokadoen er naturlig rik på mykt fett, en- og flerumettet. Den er også rik på B-vitamient folat og kalium, og den er kilde til kostfiber, vitamin E, B6 og sporstoffet kobber. Avokadooljen fremstilles kaldpresset, filtrert olje av fruktkjøtt fra økologisk avocado. Oljen er også meget næringsrik og inneholder blant annet A- og D-vitamin, kalium og klorofyll.
I hudpleie
Avokadoolje hjelper tørr hud. Den gir rikelig med fuktighet med sitt høye innhold av Vitamin E. Vitamin E hjelper hudens elastitet og har en legende effekt. Oljen inneholder høye verdier av Vitamin B, C, D, K og A, og kalsium og klorofyll. Avokadoolje er utrolig gunstig for både hud og helse.
Avokadoolje har evne til å trenge ned i de dypere hudlag og bidrar til å bringe fuktighet inn i huden. Dette gjør den velegnet til å fjerne fine linjer. Avokadoolje fukter dehydrert hud (selv fet hud kan bli dehydrert) og gjør grov hud myk. Fettsyrene i avocado ligner hudens egen talg og vil ikke tette porene.
Avokadoolje kan bidra til å øke kollagenet i huden og er derfor en fantastisk olje mot anti-aldring.
Arnica (Solblom) er en flerårig plante som tilhører kurvblomstfamilien. Den ligner på en helt gul prestekrage. I Norge er den relativt sjelden, men finnes spredt i lyngmark og i beiteområder opp til Sør – Trøndelag. Den er viltvoksende i Europa og Nord-Amerika og dyrkes også mye som medisinplante.
Arnica har lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin fra gammelt av som omslag i behandling av støt og skader. Sveitsiske fjellførere brukte solblom for å motvirke stølhet i muskulatur ved større anstrengelser. Bruken av solblom er også kjent fra indianerne i Nord-Amerika.
Idrettsskader og sliten muskulatur
Arnica er et godt middel mot idrettsskader og andre skader etter slag og støt. Det gjør at blodansamlinger og blåmerker forsvinner raskere og det gjør deg mindre støl i muskulatur etter lange turer og treningsøkter. Arnica bør stå i medisinskapet hos alle med mye fysisk aktivitet.
Den inneholder stoffer som demper betennelsesreaksjonene i det skadede området etter støt, blødninger og skader. Solblom har også smertestillende virkning. Den bedrer blodsirkulasjonen lokalt og motvirker stølhet. Virkningen skylles aromatiske terpener og sesquinterpen laktoner blant annet helenalin som både har betennelsesdempende og smertedempende virkning lokalt. I tillegg har arnica antibakterielle
I homøpati
Arnica som homeopatisk medisin er også mye brukt ved idrettsskader, hevelser, blodansamlinger og for å motvirke stølhet og stivhet muskulatur. Brukes arnica som homeopatiske medisin skal pillene legges under tungen og suges opp i munnhulen. Arnica som homeopatisk medisin fås på apotek. Det finnes også massasjeolje med arnica som kan masseres inn i støl og øm muskulatur.
Forsiktighetregler
Det har vært observert flere tilfeller av kontakt eksem og salven bør derfor ikke brukes på åpne sår. Fordi den kan utløse kontakteksem bør arnica ikke brukes i for store doser eller på samme sted over mange uker i strekk. Innvendig bør arnicatinktur brukes med stor forsiktighet fordi den virker slimhinne irriterende i munn og mage. Ellers er det ikke registret bivirkninger
Bergamott (Citrus bergamia), også kalt bergamottappelsin, er en sitrusfrukt som primært dyrkes i tropiske strøk, samt Italia og Afrika. Bergamot har fått navnet sitt fra den italienske byen Bergamo i Lombardy i Italia, der oljen først ble fremstilt og solgt.
Bergamott er et lite tre, inntil 4,5 m høyt, med glatte og ovale blad, og hvite blomster. Trærne får små, runde frukter som skifter farge fra grønt til gult når de modnes. Fra fruktens skall presses en eterisk olje, bergamottolje. Den er gul eller grønn av farge og har en sitrusaktig duft og bitter smak.
Egenskaper
Oljen har vært brukt i italiensk folkemedisin i mange år, særlig ved feber (inklusive malaria) og innvollsorm.
Forskning i Italia har vist at bergamottoljen kan ha et bredt spektrum av bruksområder, og er særlig anvendelig ved hudinfeksjoner og infeksjoner i munnen, åndedrettsorganene og urinveiene.
Aromaterepeutisk
Bergamott er en avkjølende og forfriskende eterisk olje. Den virker hovedsakelig som et styrkemiddel på nervesystemet, siden den er oppkvikkende uten å være overstimulerende. Det er en berømt oppløftende olje som virker godt mot anspenthet, angst, depresjon, spenningshodepine, stress og hvis man er irritabel.
I hudpleie
Oljen kan være en verdifull ingrediens i hudpleiemidler. Den kan være fin mot fet hud, særlig hvis denne er stressrelatert. Bergamott virker virushemmende og påvirker både herpes simplex-viruset som forårsaker forkjølelsessår, og herpes zoster-viruset som gir vannkopper og helvetesild.
Bergamott brukes som ingrediens i ulike parfymer, kremer, såper. Den første kjente duften hvor Bergamott ble tilsatt var i «4711 Eau de cologne» (utviklet i Cologne i Tyskland) i 1676.
Andre kjente bruksområder
Bergamott olje er kjent som en smaksetter i Earl Grey te (som er produsert siden omkring 1860) og i forskjellige desserter og søtsaker.
Forsiktighetsregler
Oljen regnes som lite giftig og virker relativt lite irriterende. Bør aldri brukes ublandet da den kan skade hudens pigmentering. Unngå bruk av bergamottolje før solbad og solarium, da stoffet bergapten i oljen kan forårsake lysømfintlighet. Bergamot olje bør også unngås hvis det foreligger allergi mot sitrusfrukter
Brennesle, stornesle (Urtica dioica) planten kan brukes som mat, medisin, fôr, gjødsel, plantevern, farge og tekstilplante. Størst interesse er det for bladene. Brennhårenes sekret inneholder neslegift, maursyre og histamin. Bladene inneholder veksthormoner, sekretin, klorofyll, vitaminer og tallrike mineralsalter.
Nesle har vært brukt som medisinplante i minst 2000 år, bl.a. i det gamle Hellas.
I Nord-Amerika brukte flere indianerstammer nesleblader mot kvinnelidelser samt under fødsler som muskelavslappende middel. Plantetoppene ble spist under og etter fødselen, og jerninnholdet i neslen er ansett for å fremme bloddannelsen og virke styrkende. Roten ble brukt i Afrika som middel mot diaré og innvollsorm.
Næringsinnhold
Nesle er rik på C-vitamin. I følge Bioforsk inneholder nesleblad 142 mg C-vitamin /100 g råvekt. Blad og stilk inneholder vitamin C, K, B2 og B5, glykosider, eterisk olje, garvestoff, protein, kalium, kalsium, jern, stivelse og folinsyre.
Egenskaper
Roten og bladene av brennesle har blitt nyttet til å lette hoste, astma og som immunstyrkende. Den har også blitt brukt mot forkjølelse, kikhoste og tuberkulose.
Den virker vanndrivende, urindrivende, utrensende, og avgiftende. Den har blitt mye brukt som blodrensende, blodstillende og for å øke blodgjennomstrømningen til huden. Den har også blitt brukt som allergimiddel og betennelseshemmende.
I flere europeiske land brukes neslerot til behandling av tidlige stadier av godartet forstørret prostata, også kalt benign prostata hyperplasi, BPH.
Calendula (Småringblom/ Morgenfrue) Ringblomsten, også kjent som Morgenfrue, er en meget populær ettårig plante. Ringblomst med sine friske oransje og gule farger har prydet hager i århundrer. Ringblomsten hører hjemme i India der den blir brukt av hinduene som pynt på tempelaltrene.
Ringblomst har i uminnelige tider vært i utstrakt bruk som medisin, fargestoff i matvarer og ingrediens i kosmetikk. I middelalderen ble blomstene sett på som et kjærlighetssymbol. Medisinsk kan ringblomst brukes både innvortes og utvortes.
I hudpleie
Uttrekk fra planten tilsettes i oljer og hudprodukter. Oljen er fuktighetsgivende, beroligende og lett sammentrekkende på huden. Spesielt god på tørr eksem/psoriasis. Kan brukes på arr etter acne.
Ringblomst sies å ha en god virkning på kroniske sår virker beroligende på insektstikk og sår rød hud spesielt hos barn (bleieutslett). Oljen innehar stoffer som er betennelsesdempende, bakteriehemmende, virushemmende, desinfiserende og sopphemmende. Sårhelende olje ved bl.a. neglrotbetennelse og fotsopp.
Den anvendes også på solbrent hud, og frostskader,
Ringblomstolje på en bomullsdott i øret over natten, kan dempe smerten ved øreverk.
Godt for alle – både store og små
Chamomile/ Kamomille ofte kalt Kamille ((Matricaria recutita)) er viden kjent for sin naturlig beroligende effekt. Kamomille er en ettårig urteplante. Navnet stammer fra gresk; chamos (grunn, bakke) og melos (eple). Planten har en epleliknende duft av blomstene og trives godt i åker og eng og klarer seg i tørr, karrig jord.
Kamille er en gammel medisinplante som ble brukt i Egypt, Hellas og Roma samt i ayurvedisk medisin. Den ble brukt mot betennelser, sår, hudlidelser, magesår, kramper i fordøyelsessystemet, som beroligende middel ved nervøs uro, og som søvnfremmende middel. Kamille inneholder stoffer som kan virke avslappende og redusere hevelser i forbindelse med betennelser. Forskerne vet ikke hva den mulige avslappende virkningen kan skyldes. Når det gjelder den betennelsesdempende virkningen som kamille ser ut til ha, tror forskerne at kamille reduserer produksjonen av stoffer som prostaglandiner, levkotriener og histaminer som skaper hevelser når de frigjøres i kroppen.
I hudpleie
Kamille har en god effekt på huden ved helseproblemer som hemoroider, ømme bryst og ulike typer sår. Den kan lindre allergiske reaksjoner i huden og bakterielle hudsykdommer, inkludert i munnen og tannkjøttet.
Kamille er også brukt for å forebygge og behandle skader i munnen forårsaket av cellegift og strålebehandling.
Beroligende:
Kamille har blant annet blitt inntatt ved søvnproblemer, angst, uro, fibromyalgi, ADHD, diaré, magekramper, høysnue, tett nese, reisesyke og tarmgass. Mange blir søvnige etter inntak av kamillete, så den bør inntas om kvelden før sengetid. Kamillen er mild og ofte brukt til barn og spedbarn, bl.a. som te mot kolikk.
Forsiktighetsregler:
Inntak av kamille kan påvirke kroppens opptak av legemidler og bør konferere med sin lege ved bruk av medisiner. Plantens lett blodfortynnende effekt kan gi økt blødningstendens, og planten bør derfor ikke brukes de to siste ukene før kirurgiske inngrep.
Kamille bør ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.
Polyfenolene i kamille hemmer opptaket av jern fra maten med mer enn 50 %, så kamillete bør inntas mellom og etter måltidene.
Castorplanten (ricinusplanten) er ansett for sine unike helbredende egenskaper. Castorplanten er opprinnelig fra India, og er kjent som «kristuspalmen», fordi bladene ligner på Kristus» hender. Kanskje ble dette sagt fordi planten har så mange helbredende egenskaper knyttet til den og har vært brukt i mange kulturer (eksempel Egypt, Kina, Persia, Roma, Hellas, Afrika, Europa og Amerika). I vår kultur er den også kjent som Laksérolje og tidligere blitt brukt som avføringsmiddel.
Oljen kommer fra frøene, også referert til som bønner, av planten og er sammensatt av fettsyrer (90% av disse er ricinolsyre). Deler av de rå castorbønnene er dødelige hvis de spises eller inntas på noen måte. Bønnene er ikke klar for konsumering før etter at de har gått gjennom en spesiell prosess for å utvinne oljen.
Den brukes mye brukt industrielt, for det meste i tekstiler, men også i Russland for å smøre maskiner i kaldt klima, siden den har konsekvent viskositet og ikke fryser. Oljen er også et smaks- eller tilsetningsstoff og brukes i produksjonen av gummi, fiber, lakk, fargestoffer, lærbehandlinger, osv.
I hudpleie
Castoroljen er en kjent en ingrediens i hudpleie og kosmetiske produkter og kremer. Den fungerer som en mykgjørende ingrediens for å glatte og beskytte huden i kremer, pomader, såper, osv. Den behandler tørr hud, eksem, flassing, herpes, sår, brannsår og sår på huden.
Hvis du har sprø negler, ta på castorolje med en bomullsdott på hver negl. Som en stor kilde til vitamin E, vil castorolje holde neglene vakre.
Et annet kosmetiske bruksområde for castorolje er at den gjør at vippene ser fyldigere og lengre ut. Det kan også brukes på øyenbrynene.
Den kan også brukes i sjampo for å etterlate håret glattere og sunnere med mer glans. Den er også brukt ved behandling av sti, flass, og insektbitt (særlig mygg). Den er også bra for å bekjempe aldring av huden.
Aromaterapeutisk
Castoroljen kan brukes som en kroppsolje. Den har anti-inflammatoriske egenskaper og er egnet i massasje, for å lindre smerter og plager i muskler og ledd. Den er mye brukt i aromaterapi.
VIKTIG: Det er viktig å sjekke at Castololjen er kaldpresset og helt ren uten tilsetninger av av andre stoffer.
Forsiktighetsregler
Det er ikke anbefalt for bruk av dem som lider av kramper, magesår, hemorroider, prolaps eller de som nylig har gjennomgått kirurgi.
Dødehavet befinner seg på grensen mellom Jordan, Israel og Vestbredden – og det er ca. like mye av sjøen i hvert av «landene». Saltinnholdet i sjøen er så høyt at ingenting kan leve i den. Innsjøen ligger på jordoverflatens laveste punkt, hele 400 meter under den normale havoverflate.
Innsjøen har ingen utløp. Vannet fordamper sakte men sikkert og saltet hoper seg opp. I vanlig sjøvann er saltprosenten ca. 3,5 %, mens i Dødehavet er saltprosenten på 30 %. Vannet har en spesiell og litt oljete konsistens og det er helt umulig å synke ned i vannet.
Dødehavsleiren er kjent som for å være veldig god og pleiende for kroppen. Den er rik på mineraler, f.eks. magnesium, kalsium, kalium, klorider, sink, litium, krom, jern, jod og barium. Leiren virker rensende absorberer olje og smuss den er kjent for å lindre muskel- og leddsmerter og ikke minst dempe hudirritasjoner.
Dødehavssaltet har styrkende egenskapene fra krystaller som inneholder magnesium, kalsium, natrium og kalium.
Tilsatt badevannet virker dødehavssaltet beroligende for kroppen og mykgjørende for huden. Det har vist seg å ha god effekt mot betennelser, lindre ubehag og virke sårhelende og desinfiserende. I tillegg forbedrer blodsirkulasjonen.
Dødehavssalt har gunstig effekt mot eksem, psoriasis og andre hudproblemer. Dets terapeutiske egenskaper myker opp stive muskler og ledd.
Dødehavssaltet brukes i håndbad, fotbad eller karbad og etterlater en følelse av velvære.
Druer er frukter som kan være grønne, røde eller blå. De vokser på plantene i slekten med det vitenskapelige navnet Vitis. Det er 60 arter i Asia og Nord-Amerika, i Europa bare én art, ekte vinranke, som vokser vill i middelhavslandene. De inneholder 84 % vann og 11 % druesukker, og er en super kilde til rask energi.
I tillegg inneholder druen vitamin A, B6, C, kalsium og magnesium.
Steinene i druer inneholder, i likhet med skallet, et stoff kalt tannin. Tannin er en garvestoffer og fungerer som konserveringsmiddel i rødvinsproduksjon.
Druekjerneoljen fremstilles fra druefrø. Oljen vår er lettflytende, tynn, klar og lett grønnaktig med lite duft og smak. Den kan brukes hudpleie, til matlaging, i salater, i baking og steking.
I hudpleie
Druekjerneoljen trenger lett gjennom huden og er ekstra fin for tørr, tykk og aldrende hud som vanskelig penetreres av olje. Den brukes i ulike lotions og kremer som baseolje og kan anvendes for alle hudtyper. Druekjerneolje er spesielt fin for de med sensitiv hud, da den er kjent for å være ikke allergifremkallende.
Massasje/ terapi
Druekjerneoljen er en rimelig og populær massasjeolje. Den gjør huden myk og elastisk uten at den virker for fet. Tilsettes andre eteriske oljer til aromaterapi.
Einebær (Juniperberry)
Einerslekten (latin: Juniperus) er en slekt av busker og lave trær i sypressfamilien (Cupressaceae).
Smak: Skarp og bitter / Varm og tørr Bruken av einer som medisin har tradisjoner flere tusen år tilbake i historien. Allerede 3000 år før vår tidsregning er den beskrevet av den kinesiske filosofen og keiseren Shen Nung en bok om medisinalplanter. I Egypt var einebær en viktig ingrediens i balsameringen. I Norden ble den mye brukt mot dårlig fordøyelse og tarmgass. |
Einerbær og eterisk olje av einer har antiseptiske, sopphemmende, svettedrivende, menstruasjonsdrivende og urindrivende egenskaper, i tillegg til å være sammentrekkende, avgiftende og blodrensende. De øker sammentrekningene i glatt muskulatur og gir bedre appetitt og fordøyelse. Einer er også mye i hudpleie mot uren hud og i homeopatiske midler. Oljen er også godt egnet i varme bad |
I hudpleie
Brukes i ansiktsvann, toner eller fortynnet olje. Virker dempende på hudirritasjoner og kviser. Virker rensende, sammentrekkende og cellefornyende. Velegnet til uren, fet og moden hud.
Ofte brukt som ingrediens i hudpleieprodukter.
Duft
Einerolje blir ofte brukt som et duftstoff i såper, kosmetikk og parfymer, særlig i krydrede dufter og aftershave.
*I aromalampe/ diffuser virker duften oppfriskende og motvirker dårlig lukt i rommet
Forsiktighetsregler
Unngå bruk av einer eterisk olje under graviditet og forsiktighet ved nyreproblemer
Epletre er et løvfellende tre i rosefamilien. Den store, søtlige kjernefrukten heter eple og er den mest dyrkede fruktsorten i tempererte strøk. Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter. Opprinnelig kommer eplet fra Asia og frukten kjenner vi jo fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med en frukt fra kunnskapens tre. I den nordiske mytologien sto eplet for evig ungdom
En antioksidant i skallet på mange epler kan beskytte mot UVB-stråler som kan utløse hudkreft. Eplet er rikt på vitaminer – spesielt pro-vitamin A, B1, B2, B6, C og E, ulike mineraler som kalium, jern, kalsium og sink, sporstoffer, kostfiber, antioksidanter, polyfenoler og flavonoider, samt organiske syrer. 75 prosent av innholdstoffene sitter i eller like under skallet.
I hudpleie
Økologisk eplesidereddik virker pH-balanserende på huden og har et høyt innhold av betakaroten, som bekjemper frie radikaler. AHA-syre i eddiken kan jevne ut hudtonen, dempe betennelse, irritasjon og fjerne døde hudceller. Eddikens antibakterielle egenskaper gjør den super på kviser og urenheter.
Duft
Eple tilhører en av de frukter man ikke kan utvinne eteriske oljer av , derfor er duftnotene i parfyme syntetiske. Duftene kan derfor variere beroende på om det er duften av grønne eller røde epler man vil gjenskape. Duften av grønne epler er friskere og syrligere enn de søte, lettere røde.
Andre helseeffekter
Eple er tørsteslukkende, mettende, fiberrikt og kalorifattig. Det er dessuten rikt på fruktsyrer, pektin og antioksidanter som gir den en rekke gode medisinske egenskaper. Den senker kolesterolet og virker regulerende både ved diare og forstoppelse. Ny forskning viser at epler kan virke gunstig mot flere ulike lidelser, i tillegg til hjerte- og karsykdommer, slik som ulike typer kreft, astma, diabetes, kroniske betennelsessykdommer og flere typer kognitiv svekkelse, eksempelvis Alzheimers.
Eukalyptus ( Myrtfamilien) er et høyt, hurtigvoksende tre som opprinnelig kommer fra Australia og Tasmania, men dyrkes nå i det sørlige Europa. Eukalyptusolje (Eucalyptus globosus) utvinnes fra bladene.
Blader fra eukalyptustreet har i lang tid vært brukt av aboriginerne i Australia, og inngår nå også i ayurvedisk, kinesisk og gresk-europeisk medisin.
Eukalyptus ble brukt på huden ved nervesmerter, mot hodepine, ved forkjølelse, som antibakterielt og antiinflammatorisk middel, samt til inhalasjon ved nesekatarr.
I hudpleie
Eukalyptus er en av de mest velkjente eteriske oljene, og blir omfattende brukt innen hudpleie, kosmetikk og medisin. Eukalyptus har en skarp og frisk aroma som de fleste kjenner igjen. Den er mye brukt i behandlende hudpleieprodukter på grunn av sine egenskaper som smertestillende mot revmatisme og muskelsmerter. Den er betennelsesdempende og sirkulasjonsstimulerende (varmer opp kalde og stive ledd). Ikke minst er den ofte benyttet i fotprodukter med sin avkjølende effekt og motvirker sopp og luktproblemer.
Kombinert med bergamott er den bra mot munnsår og verkebyller. Eukalyptus er også effektiv mot solbrenthet, brannsår og insektbitt, og har sårlegende egenskaper. Oljen virker beroligende, oksygenfremmende, feber- og infeksjonshemmende. Tradisjonelt er oljen brukt medisinsk ved forkjølelse, forkjølelses sår, helvetesild, feber og slangebitt. Lindrer forstuinger,, fotsopp og andre soppinfeksjoner, urinveisinfeksjoner, kutt, sår, bakterielle hudinfeksjoner,
Aromaterapeutisk
Den eteriske oljen av eukalyptus er varmende og uttørkende, og har kraftige antiseptiske egenskaper. Brukes i oljeblandinger til massasje og i badeoljer, og kan anvendes som en luftrenser i badstuer. Oljen har en oppfriskende virkning på nervesystemet og kan brukes ved tretthet, dårlig konsentrasjon, hodepine og generell svekkelse.
Utvortes har den antirevmatisk effekt mot artritt, revmatisme, verkende muskler og ledd, leddgikt og revmatisme.
Ved forkjølelse og luftveisplager Den eteriske oljen kan også brukes til inhalasjon: Drypp 2-3 dråper i et kar med varmt vann, legg et håndkle over hodet, lukk øynene og pust inn. Den har slimløsende egenskaper, er stimulerende på bronkieepitelet, sterkt antibakteriell (bl.a. mot streptokokker), antiseptisk og kjølende. I Tyskland brukes i dag te av eukalyptusblader ved bronkitt og halsbetennelse.
Insektbitt
Eukalyptusolje kan virke avskrekkende på insekter og lindrer smerten eller kløen fra insektstikk.
Innholdsstoffer og egenskaper
Eukalyptusolje inneholder 85-70 % 1,8 cineol (eucalyptol), triterpener, monoterpener (D-limolen), sesquiterpener (globulol), aldehyd (myrtenal) og keton (karvon). Den har slimløsende egenskaper, er stimulerende på bronkieepitelet, sterkt antibakteriell (bl.a. mot streptokokker), antiseptisk og kjølende. Utvortes har den antirevmatisk effekt.
Forsiktighetsregler
Eukalyptusolje er giftig innvortes, og selv meget små mengde kan gi oppkast og diaré. Den må absolutt ikke brukes innvortes under graviditet. Eukalyptusolje påvirker dessuten leverens enzymsystemer og kan interagere med legemidler. Oljen skal ikke brukes i ansiktet, øret eller nesen, spesielt ikke på små barn. Den bør heller ikke brukes i kombinasjon med homøopatisk medisin.
Kilde: Helsekostopplysningen
Fresia tilhører sverdliljefamilien av planter med løkaktige knoller, lange smale blad og blomster med trangt rør nederst. Vitenskapelig navn Freesia. Fresia er en populær hageblomst
Fresia ble oppdaget på 1800-tallet og fikk navnet sitt etter en tysk forsker ved navn Friedrich Freese. Blomsten har sin opprinnelse i Afrika.
I hudpleie/ dufter
Fresia brukes også ofte i lys, såper, hudpleie og parfyme på grunn av sin behagelige duft. Duften er søt, lett og blomstrende med litt innslag av såpe.
Fresia olje benyttes ofte som romduft
Fennikelfrø kommer fra en urt, som ble dyrket av romerne. Ble tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt. Fenikel er en kilde til protein, vitamin C og kalium. Kostfiberne er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Den er rik på to næringstoffer som er viktig for blodet. Lukten er sterk og aromatisk med en smak som kan minne om anis. Svært anvendelig og kan brukes både rå, kokt, stekt og grillet.
I hudpleie
Eterisk fennikel olje brukes i kosmetikk. Velegnet til å regulere fet og moden hud. Virker fuktighetsgivende ved tørr hud.Oljen er en av de viktigste ved behandling av cellulitt.
Aromaterapeutisk
Oljen destilleres fra fenikkelplantens frø og har en varm, søt lakrisaktig duft. Virker beroligende på fordøyelsessystemet spesielt ved tarmluft.
Prøv i massasje eller bad.
INGREDIENSER G – J
Gardenia
Granateple er en frukt som hører til de fruktene som er høyt verdsatt i tropiske områder. Treet tilhører granateplefamilien og har det vitenskapelige artsnavnet Punica granatum. Til tross for navnet er ikke granateplet i slekt med eplet. Granatepler er rødlige frukter som vokser på hovedsakelig små trær.
Granateple (Punica granatum) er en frukt som inneholder hundrevis av spiselige frø kalt arils. De er rike på fiber, vitaminer, mineraler og bioaktive plantestoffer. Granatepler har en imponerende næringsprofil og inneholder masse antioksidanter – hele 11,33 mmol pr. 100 g vare.
I hudpleie
Frukten bidrar til å regenerere og reparere huden og reduserer tegn på aldring. Granateple inneholder folsyre som stimulerer sunn celleproduksjon. Dette hjelper cellene i huden til å regenerere seg og bidrar til å reversere tidligere skader og gjenoppliver gløden i huden.
Granateplefrøolje inneholder en unik omega 5 fettsyre som har sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Granatepleolje inneholder også svært mye antioksidanter. Granateple vil gi en fuktighetsgivende forbedring for de med tørr hud, eksem, psoriasis og solbrent hud. Anti-inflammatoriske egenskaper roer ned rødhet og irritasjon. Oljens egenskap gjør at trenger dypt inn og gjenoppretter balanse i huden, den er derfor fin for alle hudtyper, også for akne.
Grapefrukt er sitrusfamiliens største medlem. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang. Det finnes flere varianter og fargene varierer fra helt lys gul til rosa. De rosa variantene er ofte litt søtere enn de lyse. All grapefrukt en sødme med en svak bitter ettersmak.
Grapefrukt er en viktig kilde til vitamin C og essensiell kilde til vitamin B1, B2, B3, B5, B6, og E. Sitrusfrukter sies å ha en positiv effekt på hjertet.
I hudpleie
Grapefrukt er veldig bra for huden! Ofte tilsatt i hudprodukter. Den er rik på antioksidanter og vitaminer, fremmer produksjon av kollagen – gode egenskaper for å behandle tidlig aldring. Virker oppstrammende og elasticitetsøkende. Den beskytter mot frie radikaler og jevner ut hudtonen. Virker også rensende på fet hud.
Grapefrukt er rik på hud-beskyttende antioksidanter og har et høyt vanninnhold som bidrar til å holde hudens barriere hydrert (fuktig) og mer motstandsdyktig mot frie radikaler fra solen og forurensning.
Velegnet ved cellulit massasje.
Aromaterapeutisk
Oljen er fin i massasjeblandinger. Virker oppløftende og brukes ved depresjoner, utbrenthet og stress. Ellers brukt mot hodepine og migrene.
Kan tilsettes i dusjsåpen eller i badevannet.
Duft
Grapefruktoljen har en forfriskende sitrus-aroma. Oljen kaldpresses fra fruktskallet og har en behagelig og forfriskende sitrus-aroma.
Gulrotoljen er rik på vitamin B, C, D og E. Den inneholder mer enn 600 karotenoider, som er kraftige antioksidanter. Beta-karoten er den viktigste.Den konverteres i kroppen til aktiv vitamin A. Gulrotolje blir vanligvis hentet fra røtter og frø av gulrøtter.
Historisk sett er gulroten brukt i medisin for å støtte leverfunksjonen, forbedre blodsirkulasjon, og lindre muskelkramper, særlig i fordøyelseskanalen. Gulrotekstrakt er mye brukt industrielt som et fargestoff i næringsmidler og som en duft og smakstilsetning.
For huden
Gulrotoljen virker stimulerende på cellefornyelsen, reparerer huden og bidrar til å opprettholde elastisiteten.
Beta-karotenen i gulrotolje hjelper huden å beskytte seg mot de skadelige effektene fra solens ultrafiolette stråler og å bekjempe dannelsen av frie radikaler, som forårsaker tidligere aldring.
Det er også kjent for å lindre og forebygge irritasjon, samt for å helbrede tørr og sprukken hud.
Aromaterapeutisk
Gulrotolje brukes som transportolje i massasje. Oljen lindrer og forebygger irritasjon i huden, samt helbreder tørr og sprukken hud.
For håret
Beta-karotenen og konvertert vitamin A og E vitaminet i gulrotoljen, gjør håret skinnende og mykt. I tillegg fremmer oljen hårvekst,hindrer hårtap og beskytter hodebunnen. Bruk som hårkur ved å varme gulrotoljen i hendene, masser den inn i hodebunnen og fordel det utover i håret. La det bli i håret en time før du skyller og vasker det. Hvis du har flisete tupper, ta noen dråper gulrotolje på de etter vask.
Geranium er en slekt i storkenebbfamilien. I samme familie finner vi pelargonia. Geranium vokser over hele verden men først og fremst i områdene rundt østre Middelhavet. Geraniuoljen er en eterisk olje av rosengeranium, også kjent som rosenpelargonium. Geranium er også fin som parfyme.
I hudpleie
Geraniumoljen kan virke lindrende ved symptomer på overgangsalder, og er ypperlig til behandling av kviser, appelsinhud og fet hud. Geranium kan også anvendes lett beroligende ved stress og kan virke lindrende ved lett eksem. Oljen normaliserer og renser huden.
Aromateraputisk
Geraniumens smertestillende egenskaper kan bidra til å lindre smerter ved nevralgi og helvetesild. Oljen normaliserer og renser huden. Geranium kan virke lindrende ved symptomer på overgangsalder, tørr skjede og hetetokter, mot PMS, væskeansamlinger, uregelmessig menstruasjon og andre menstruasjonsplager. Er bra for fordøyelsen, lever- og nyreplager og menstruasjonsplager.
Putt gjerne noen dråper eterisk geraniumolje i badevannet.
I duft
Oljer fra geranium brukes som tilsetning i parfyme og som duftstoff i en rekke produkter. Den utvinnes ved destillering og dufter friskt, fruktigt og med en søt sitrusduft, også med ett innslag av rose, peppermynte og krydder.
Forsiktighet
Kan virke irriterende på huden hos enkelte.
Grønne teblader fra tebusken
Havre (Avena sativa L.) har mange helsemessige gevinster. Det er glutenfritt, inneholder mye fiber og har positiv effekt på insulinet. Havren inneholder også fettløselig vitamin E og er lett betennelsesdempende.
Havren kom til Nord-Europa for ca. 2 500 år siden som hestefor fra Vest-India til Nord-Europa. Lenge ble kornet sett på som i verste fall ugress eller i beste fall dyrefôr. Vikingene kalte havre for hestekorn. Fra middelalderen og til etter 2. verdenskrig var havre det dominerende kornslaget i Norge – et viktig innslag i kostholdet vårt. Fortsatt går over 90 prosent til dyrefor og ca.2% til matproduksjon.
I hudpleie
Havren inneholder store mengder antioksidanter som er nyttige for huden. Havregryn inneholder dessuten mye silisium, som styrker bindevevet.
Noen havresorter er kjent for sine irritasjonsdempende og fuktgivende egenskaper. Det er dokumentert havrens gode egenskaper mot tørr, irritert og atopisk eksem. Havren demper irritasjoner, virker kløestillende og gjenoppbyggende.
Havregrynene har konsistens som en mild skrubb, men havre inneholder også en del saponiner – et stoff som danner en slags såpe når det blir tilsatt vann.
Honning er et produkt honningbiene som lager av nektar som de samler fra ulike planter. Biene lager honningen ved å blande nektaren med spytt før de legger honningen i bikuben.
Honning er kjent brukt ved ulike plager så som forkjølelse, sår og infeksjoner. Noen av stoffene i honning kan drepe visse bakterier og sopp. Honning inneholder også stoffer som for eksempel enzymer og hydrogenperoksid som kan få sår til å gro raskere.
Det er forskjell på naturlig honning og medisinsk honning. Sistnevnte er gamma-bestrålt for å fjerne visse bakterier som fins i naturlig honning, og standardisert for en forutsigbar antibakteriell aktivitet. Honning regnes som trygt å spise for de fleste voksne og barn over ett år.
Både hud og hår elsker honning!
Honning har vært brukt som skjønnhetsmiddel i flere tusener av år. Honning har en naturlig anti-bakteriell og betennelsesdempende effekt. Den absorberer urenheter fra porene i huden. I oldtiden ble en kombinasjon av honning og melk brukt for å holde huden ung, vakker og ren.
Ifølge mange eksperter er honning det beste spa-produktet som finnes, og stadig flere produsenter bruker også honning i sine produkter som ansiktskremer, masker eller hårprodukter.
Forsiktighetsregler
Det er rapportert om enkelte milde bivirkninger etter bruk av honning. Å spise honning laget på nektar fra rhododendron regnes som utrygt på grunn av den inneholder en gift som kan gi alvorlige hjerteproblemer.
Barn: Barn under ett år bør ikke spise honning på grunn av risikoen for spebarnsbotulisme.
Gravide og ammende: Det regnes som trygt for gravide og ammende å spise honning i de mengder som vanligvis brukes i mat. Når det gjelder medisinsk bruk av honning, finnes det ikke tilstrekkelig med informasjon til å si om det er trygt eller ikke.
Personer med pollenallergi bør drøfte bruk av honning med lege. Grunnen til dette er at honning er laget av pollen og kan gi allergiske reaksjoner.
Honning kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.
Innholdsstoffene i honning kan variere med hvilke planter biene har samlet nektar fra. For eksempel er det kjent at kan honning laget av giftige planter kan være giftig, og noen mener også at bruk av plantevernmidler kan påvirke honningens toksisitet.
Kilde: Nifab
Ingefær (Zingiber officinale) er en gammel plante som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Rotstokken brukes som krydder og i de fleste matlagningstradisjoner i verden og er en veldig frisk og smaksrik rot.
Ingefær er naturens egen medisin mot betennelser, smerter og kvalme og ulike mage og-tarmproblemer. Flere vitenskapelige studier konkluderer med at ingefær demper betennelse og reduserer smerter. Det er nok ikke uten grunn at ingefær har blitt brukt som en medisinsk plante i flere tusen år. Forskere tror stoffene primært virker i magen og tarmene, men at de også kan virke i hjernen og nervesystemet for å motvirke kvalme. Det forskes også på om ingefær kan hemme vekst av kreftsvulster.
I hudpleie
Ingefæroljen brukes i kremer/lotion for revmatisme, muskelsmerter, dårlig sirkulasjon og blåmerker. Urten er utrolig bra for huden. Det er kjent at ingefær kan bekjempe akne og irritert hud pga dens beroligende egenskaper. Ingefær vil også generere kollagen i huden raskere, slik at huden holder seg frisk og sunn.
Aromatisk
Eterisk olje av ingefær har svært varmende egenskaper, og brukes ved dårlig blodsirkulasjon, for å varme kalde hender og føtter, samt som smertestillende middel for vonde ledd og muskler. Eterisk olje av ingefær stimulerer også kapillærene, kroppens tynneste blodårer, og revitaliserer og bringer glød til trett og blass hud. Oljen er særlig effektiv mot kvalme og reisesyke, spesielt i kombinasjon med peppermynte.
Psykisk blir den i aromaterapien brukt for de med lav selvtillit, som er usikre og mangler motivasjon, og for å bringe klarhet, styrke og bestemthet.
Forsiktighetsregler
Selv om bruk av ingefær anses som trygt for de fleste, og muligens har effekt ved enkelte tilstander, er det noen personer som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten. Ingefær kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.
Sjasmin er en slekt i oljetrefamilien med rundt 200 arter. Navnet på slekten kommer via fransk jasmin og arabisk yasmin fra persisk yasmin.
«Queen of the night»
Blomstene plukkes for hånd om natten eller tidlig om morgenen straks de er åpne og prosesseres med en gang. Siden duften er sterkest om natten har den fått navnet ’Queen of the night’ på engelsk. Jasmin blomstene åpner seg tidlig om morgenen og det er raskt et betydelig tap av eterisk olje straks blomsterknoppene er åpne.
Jasmin er en av de dyreste oljene i markedet.
Aromaterapeutisk
Jasmin oljen stimulerer hjernen til å frigjøre den neurokjemiske forbindelsen ´enecephalin´ som har en smertelindrende effekt og som kan skape en følelse av velbehag. Anti depressiv, antiseptisk, krampeløsende, afrodisiakum, beroligende, stimulerer livmoren. Velegnet for behandling av nervøs uro, rastløshet og lettere former for depresjoner.
I hudpleie
Jasmine olje er spesielt nyttig for tørr, sensitiv, rødflammet og moden hud.
Tilsett noen dråper i din hudolje eller hudkrem. Bruk små mengder – mindre bedre. Duften fra kan lett bli for sterk.
Duft
Jasmin uttrekk og blomster har blitt brukt siden antikken som personlig parfyme og til religiøse seremonier. Jasmin har en intens blomsteraktig, varm, rik og noe diffus duft, med spesiell urteaktig undertone. Her i Norden vil vi ofte forbinde duften med asiatiske parfymer.
Andre bruksområder
I Kina blir blomstene fra jasmin grandiflorum brukt til å behandle hepatitt, leversmerter og buksmerter som en følge av dysenteri.
Jasmin har tradisjonelt blitt brukt som et afrodisiakum og som et middel ved barnefødsel.
Tørkede blomster fra jasmin sambac brukes som en ingrediens i kinesisk jasmin te.
Johannesurt er et svensk navn på prikkperikum som er i vanlig bruk også i Norge. Innen urtemedisinen er arten best kjent under dette navnet. Prikkperikum er en 30-80 cm høy, flerårig urt. Planteslekta Hypericum inneholder omkring 400 arter av ettårige urter, flerårige urter og alltidgrønne busker. I Norge har vi fem viltvoksende perikumarter, men bare to av dem, firkantperikum (Hypericum maculatum) og prikkperikum (Hypericum perforatum), er forholdsvis vanlige. Disse to artene har blitt brukt i folkemedisinen her i landet, og da ofte om hverandre. Den arten som i dag regnes som den store medisinplanten, er prikkperikum.
URTEN KAN BRUKES VED EN REKKE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes innvortes ved depresjoner, nervøsitet, nervøs uro, spenninger, angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, tretthet, kronisk tretthetssyndrom og utmattelse.
Ofte brukt rundt om i Europa mot lettere nedstemthet, tristhet, motløshet, tiltaksløshet, nevralgier (nervesmerter), og migrene (især spenningsmigrene).
Kan lindre fordøyelsesbesvær, appetittløshet, leversykdommer, gallesykdommer, magekatarr, magesår, forstoppelse, nyresmerter, nyrestein, blærekatarr, og sengevæting.i. Kan dempe premenstruelle syndrom (PMS), klimakterieplager,
Utvortes ved hudsykdommer (dermatoser), ringorm, kronisk eksem, betennelser, sår (leggsår, liggesår, brannsår), solbrenthet, bloduttredelser, byller, rynker, åreknuter, hemoroider, helvetesild, forkjølelsessår (herpes simplex), isjias, fibrositt, hoftesmerter, hekseskudd, revmatisme, gikt, leddgikt, leddsmerter, trette og ømme muskler, nervesmerter, forstuvinger, klemskader, slagskader, blåmerker, kløe ved insektstikk og bitt.
Det homeopatiske middelet HYPERICUM brukes ved nerveskader, nevralgiske smerter, ryggsmerter, ettervirkninger av hodeskader, knuste fingre eller tær, stikksår, astma, tannpine, kvalme, forstoppelse, diaré, blødende og smertefulle hemoroider, depresjon, døsighet og forsinket menstruasjon fulgt av hodepine.
Jojobabusken vokser på de tørreste områdene i verden og de største dyrkingsområdene finner sted i Argentina, Sør-California, Nord-Mexico, Arizona og Israel. Jojobabusken kan inntil 3 meter høy og har veldig lange røtter ned i ørkenjorden.
Jojobaolje er kjemisk sett en naturlig voks med en unik sammensetning. Oljen består av fettsyrer og fettsyrealkoholer, men ingen glyserin. Økologisk jojobaolje kommer utelukkende fra første pressing av ferske jojobafrø med etterfølgende filtrering. Jojobaoljen er så ren at fysisk eller kjemisk raffinering er unødvendig. Den er svært ren i forhold til andre vegetabilske oljer. Oljen er helt fri for glyserin og gjør jojobabusken bemerkelsesverdig uvanlig i planteriket.
Oljen fra ørkenbusken har i århundrer vært høyt ansett for sine unike kosmetiske egenskaper og kvaliteter. De opprinnelige innfødte i den amerikanske Sonora ørkenen brukte jojobaolje på ulike områder som for eksempel i hudsalver, medisinske preparater og i mat.
I hudpleie
Jojoba olje inneholder kraftige antioksidanter, omega 6 og 9 fettsyrer og vitamin A, D og E. Oljen er ofte en ingrediens i hudpleie og kosmetikkprodukter. Oljen gir god pleie og fuktighet til huden og er ikke særlig fet. Absorberes raskt av huden og blander seg godt med vårt eget ytre hudfett som har en lignende fettsyre sammensetting.
Jojoba passer for alle hudtyper. Den beskytter og binder hudens fuktighet. Virker balanserende.
Fin for tørr hud som lett flasser, men også utmerket for fet oljeaktig hud, da den hjelper til å normalisere talgutsondringen (sebumkontroll).
Jojobaolje kan brukes ved hudsprekker, akne, eksem og psoriasis.
Den demper hudens aldringsprosess med sine penetrerende og fuktighetsbevarende egenskaper. Glatter ut og gjør huden fløyelsmyk uten å virke fet eller tette porene.
Neglepleie
Oljen trekker inn raskt i negl og neglebånd, virker bløtgjørende og rensende. Øker fleksibiliteten i neglen slik at muligheten for at neglene brekker eller sprekker.
Hårpleie
Den er fin ved tørr hodebunn og seborre der talg har tettet til hårsekkene. Jojoba oljen løser raskt opp talg og urenheter. Oljen etterlater hårbunn og hårsekkene rene og klare til å fungere normalt.
Kokospalmen er et palmetre i Arecaceae og kalles «Livets tre. Den eneste arten i slekten Cocos. Kokos er egentlig en stenfrukt og ikke «en nøtt». Kjemisk og botanisk er kokos noe helt annet, og derfor tåler de fleste nøtteallergikere å spise den.
Navnet «kokos» stammer fra 1600-tallets spansk-portugisiske «coco» som betyr «hode» eller «skalle».
Rik på fiber og proteiner
Kokos innholder fett, fiber og flere mineraler, blant annet magnesium. Fettsyrene er mellomlange, og ser ut til ifølge nyere forskning å ha en mer gunstig helseeffekt enn lange mettede fettsyrer. Kokos er er anerkjent av helseeksperter som tilsetning i supermat, raw food for en sunn livsstil.
I kjernen av unge kokosnøtter finnes en søt, klar væske. Kokosvann er sterilt og inneholder sukker, fiber, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Kokosvann har blitt populært fordi kjendiser som Rihanna har avslørt at de drikker det. Noen mener kokos-vann «hjelper på elektrolyttene», og væsken er angivelig blitt brukt som intravenøs næring i katastrofeområder.
I hudpleie
Gunstig for for tørr hud, hudirritasjoner og eksemplager
Kokosoljen er ofte en viktig ingrediens i hudkremer og hårprodukter. Siden det ikke er noen aktive ingredienser i oljen alene er den ofte kombinert med andre virkestoffer i hud- og hårpleieprodukter.
Det er få allergiske hudreaksjoner etter bruk av kokosolje på huden. Oljen er hudvennlig og har en svak antibateriell og sopphemmende effekt. Den er fuktighetsgivende og i tillegg lukter den godt.
Personer som har fet hud vil bør unngå å bruke av kokosolje da det kan føre til forverring og flere kviseutbrudd
Lavendler utgjør en planteslekt i leppeblomstfamilien. Lavendel dyrkes ofte som hageplante, og bladene gir en god duft som kan anvendes i produksjon av kosmetikk og såpe. Hele planten er dessuten spiselig og bladene kan has som krydder i salat eller ved steking.
I hudpleie
Lavendel har kraftige antiseptiske egenskaper. Den kan påføres direkte på sår og kuttskader for å rense.
Stimulerer, kollagenet slik at såret gror raskere og reduserer synlighet av arr.
Lavendel hjelper mot eksem og irritert hud og kløe fordi den lindrer og framskynder celleproduksjon.
Lavendel er også veldig bra mot aldring av hud fordi oljen vil framskynde kollagenproduksjon og huden blir mer elastisk og fine linjer blir mindre synlig.
Aromaterapeutisk
Oljen muskelavslappende og brukes i bad og til massasje av ømme og trøtte muskler. Oljens beroligende og sedative egenskaper gjør den velegnet til alle typer stressrelatert massasje.
Lavendel eterisk olje virker beroligende og balanserende. Fin å bruke til å dempe humørsvingninger, lettere depresjon og PMS plager. Den gir ro ved stressrelatert nervøsitet og hyperaktivitet. Oljens beroligende egenskap gjør den velegnet til meditasjon. Prøv et par dråper på tinningen før meditasjon.
Andre bruksområder
Virker antiseptisk, og anvendes til lindring av alminnelige luftveisproblemer som bronkitt og forkjølelse – gjerne i form av dampinhalasjon.
Oljen bekjemper virus og bakterier, samtidig som den letter på symptomene.
Ved hodepine: Lavendelolje massert inn i tinningene kan hjelpe for å lette på hodepine.
Virker avvisende på insekter og er kløestillende på insektbitt. Sies også å virke avskrekkende på edderkopper!
Diffuser/ aromalampe – blandes med litt vann for behageliag romsduft eller bruk oljen i en aromalampe etc.
Magnolia er et løvfellende tre som i naturen kan bli opptil 25 m høyt. Treet har en aromatisk bark, store, omvendt eggformede blad og velduftende, kremhvite blomster. Opprinnelig viltvoksende i Kina, hvor treet finnes i fjellområdene. I våre dager dyrkes magnolia mye som et vakkert prydtre rundt om i verden.
Brukes i Kina ved sykdommer i fordøyelsessystemet og luftveissystemet som skyldes overskudd av «fukt-varme». Anvendes bl.a. ved magekramper og oppblåsthet, fordøyelsesbesvær, tarmkatarr, appetittløshet, diaré og smerter ved vannlating, hoste, astma, slim i hals og lunger.
I hudpleie
Demper en rekke hudproblemer som utslett, elveblest, eksem, psoriasis og hevelse.
Magnoliaolje virker aslappende og beroligende. Demper stress, depresjon og angst. Lindrer kramper og smerter.
Dufttilsetning
Magnolia er en meget gammel blomst og mye brukt oppover i historien som dufttilsetning i oljer, kremer, i lys og parfymer. Duften fra Magnolia er kremet søt med en lett sitrustone.
Mandelolje er hentet fra nøtten av mandeltreet. Når den blir kaldpresset, gir denne nøtten eliksiren som er mandelolje.
Mandelolje inneholder antioksidanter, enumettet fett, oljesyre og linolsyre (omega 3 og 6) samt et høyt innhold av vitamin A, E og D. Den er nesten gjennomsiktig med hint av gult eller gull. Den har en mild litt søtlig lukt.
I hudpleie
Mandelolje brukes i hovedsak til kosmetikk og skjønnhetspleie.
Kan hjelpe mot hudproblemer, som eksem eller akne. Den er mild, mykgjørende og fordeler seg godt på huden. Oljen gjør huden myk, silkeaktig og smidig.
Brukes i sminkefjerner og tilfører hud og hår næring. Den hjelper huden til å binde sin egen fuktighet og beskytter mot UV-stråler Bremser hudens aldringsprosess.
Godt egnet for sensitiv hud og er kjent for sin lindrende egenskap mot eksem, kløende utslett og psoriasis.
Aromaterapeutisk
Mandelolje inneholder høy andel av oljesyre, noe som gjør at den egner seg strålende som massasjeolje.
I hårpleie
Mandelolje brukes i hårpleieprodukter.
Den har en høy mengde vitamin E, som bidrar til å forbedre hodebunnens helse, noe som gjør den spesielt anbefalt for tilfeller av flass eller seboreisk eksem. Oljen er også utmerket for de som har tørt hår.
Nattlysolje, «evening primrose oil», utvinnes fra fruktene til kjempenattlysplanten (Oenothera biennis), som inneholder store mengder med frø. Opprinnelig kommer denne planten fra Nord- og Sør-Amerika, men den har nå spredd seg utover i Europa og deler av Asia.
Røttene, stilkene, bladene og blomsterknoppene av nattlysplanten er spiselige. Når røttene kokes, får de en nøtteaktig smak og minner om pastinakk.
Frøene er rike på omega-6 fettsyrer (GLA) gammalinolensyre og en av våre beste kilder til den essensielle fettsyren. Oljen kan inneholde inntil 15% gammalinolensyre, og 70% linolensyre som kroppen kan omdanne til GLA.
Fra gammelt av har stilken og bladene til planten vært brukt til å lage ekstrakter eller omslag av blader for å lindre betennelser og små sår i huden. Oppkok av bladene har vært brukt innvortes mot fordøyelsesplager og sår hals. Oljen kan også bidra til å regulere kolesterolet og til å opprettholde myke, fleksible og bevegelige ledd.
I hudpleie
Nattlysolje hjelper mot atopisk eksem og veldig tørr hud. Inntak av nattlysolje smører huden innvendig og lindrer tørr og kløende hud.
Nattlysolje er bra for aldrende hud som lett blir mer ømfintlig og tørr. Oljen vil gi dyp fuktighet og huden vil føles smidig og myk. Nattlysolje stimulerer blodsirkulasjonen og behandler sliten hud for å få gløden og spensten tilbake
Neroli En velduftende blomst med mange egenskaper
Neroli oljen utvinnes fra dampdestillert fra nyplukkede blomster fra appelsintreet. Oljen er blek gul med sin friske, søte duft av blomster og appelsin. Dekker hele notespektere fra basenote til topptone.
Neroli kommer fra blomstene på et eviggrønt tre som kan bli 10 m høyt. Blomstene er hvite og appelsinene er litt grovere og mørkere enn vanlig appelsin. Treet hører hjemme i Sørøst-Asia og India, men dyrkes i middelhavsområdet, Sør-Amerika, Nord-Amerika, de vestindiske øyer og Nord-Afrika.
I hudpleie
Neroli er fin for huden, bedrer elastisiteten, glatter ut rynker og minsker strekkmerker og sprengte blodkar.
Aromaterapeutisk
I aromaterapi balanserer den nervesystemet og fordøyelsen, og styrker likevekten. Denne feminine oljen er meget bra for kvinner, fordi den lindrer stressrelaterte symptomer, styrker immunforsvaret og hjelper mot pms-plager.
Egenskaper
Antiseptisk, arrhelende, bakteriedrepende, cellefornyende, foryngende, fuktighetsgivende, hjertestyrkende, krampeløsende, rensende. Neroli er bra mot angst, depresjon, frykt, hysteri, panikk, sjokk og stress. Den er erotisk stimulerende og fin mot søvnproblemer.
Kan dempe nervøst fordøyelsesbesvær. Stimulerer blodomløpet og demper hjerteklapp.
I parfyme
Oljen har blitt brukt til parfymetilvirkning siden 1600-tallet. Neroli er oppkalt etter den italienske prinsessen Anne Marie Orsini som levde på 1600–tallet. Hun parfymerte klærne sine, skrivesakene og badevannet med oljen. Duften Neroli gir er mangfoldig. Den har noter av appelsinskall, lavendel samt metalliske og blomstrende toner. Nerolin har også en søt, myk, krydret og tørr, bitter tretone.
Neroli er den mest kostbare aromatiske blomsteroljen sammen med Sjasmin, Rose og Lindeblomst. Høyt verdsatt innenfor kosmetikken.
Nyper er runde eller ovale frukt til planter i roseslekta. Typisk rødlige til orange i farge. Avblomstrede roser utvikler seg i siste stadium til nyper som med sin karakteristiske sursøte smak brukes i syltetøy og supper. Nyper har et meget høyt innhold av vitamin C. Opptil 60 ganger mer enn sitrusfrukter.
Bærene inneholder livsviktige mineraler som jern, kalsium, kalium og magnesium, samt karoten, som er en kilde til A-vitamin. Nyper inneholder også mye folsyre, som er spesielt bra for kvinner som planlegger å bli gravide (erstatter ikke tilskudd)
I hudpleie
Antioksidanter fra Vitamin C stimulerer kollagenproduksjonen og bidrar til å redusere fine linjer og rynker. Olje fra nype trenger godt inn i huden på grunn av vitamin A som har tilstrekkelig små molekyler til å gå dypere ned i huden. Vitamin A forbedrer hudens fuktighet og utjevner små rynker og fine linjer.
Antioksidanter bekjemper frie radikaler som forårsaker skade i huden. Vitamin A, kombinert med essensielle fettsyrer, bidrar til å forbedre hudtone, tekstur og pigmentering.
Nypeolje virker dypt fuktighetsgivende og lindrer rødhet og irritasjon.
Oljen er også fin mot eksem og rosacea.
Andre bruksområder
Nype har lenge vært brukt medisinsk mot mageproblemer, sår og slitasjegikt.
Obliphica/ Sjøtrollhegg ofte kalt Tindved (Hippophae rhamnoides L.) er en planteart som hører hjemme i tempererte regioner av Europa og Asia. I Norge finnes Tindved viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden, og spredt videre nordover. Den krever mye lys og trives best på mager mineraljord med høyt kalkinnhold. Den er lite følsom for temperaturer og tolererer betydelig saltpåvirkning. Den finnes derfor hovedsakelig langs fjæra og på elveører.
Tindved har mange gode egenskaper, bl.a. er den bra for mage- og tarmhelse. Senker kolesterolet, smører alle slimhinner, motvirker tørre øyne og derfor fin for kvinner i overgangsalder. Har vært mye brukt for de med lavt stoffskifte pga. tørre øyne.
I hudpleie
Bidrar til å forsinker aldringsprosessen i hud og hår, da den tilfører huden mange gode fettsyrer.
Tindved/ Obliphica oljen er en «halvfet olje» som er rik på karoten, E-vitamin og palmitolsyre.
Den har bakteriedrepende egenskaper og stimulerer blodsirkulasjonen i huden.
Kan lindre atopisk eksem og hele skader og forbrenninger, samt dempe betennelser. Tindvedfruktolje er bra ved tørr, moden og følsom hud, samt eksemhud. Den kan bl.a. brukes i produkter for det følsomme hudpartiet rundt øynene for å redusere rynkedannelse.
Oljen har en sterk orange farge
Bruksområder
Kan ha en positiv innvirkning på astmatiske lidelser.
Ett lite bær inneholder mer C vitamin enn en hel appelsin og kan hjelpe oss med å motvirke en rekke ernæringsmessige plager. Omega 7 fettsyrer er ekstremt sjeldne i naturen, likevel inneholder tindved oljen nesten 30% omega 7 fettsyrer. Denne mye omtalte ”superfrukten” er rik på antioksidanter, essensielle aminosyrer, vitamin E, C, Omega 3, 6, 9 og 7 fett og 190 andre bioaktive komponenter.
Oliventre er en art med små trær i oljetrefamilien, som har sin opprinnelse fra kyststrøkene i de østlige deler av Middelhavet, fra Libanon til kysten av Lilleasia og de nordlige deler av Iran. Oliven og olivenolje har vært brukt i tusenvis av år. På Kreta dyrket man oliven allerede i bronsealderen mer enn 3000 år f.Kr.
Olivenoljen står for 80 % av alt fettforbruk i Hellas.
Treverket brukes også i produksjon av møbler og husholdningsartikler.
I hudpleie
Kaldpresset, økologisk olivenolje er (nesten) det eneste du trenger for å få babymyk hud og skinnende hår. Olivenolje gir fantastisk fukt, og er spesielt god til tørr og moden hud.
Smør gjerne inn kroppen rett etter dusjen mens huden fremdeles er fuktig, eller bruk oljen om natten som et fuktserum. Oljen kan brukes il å fjerne make-up eller som en ansiktsmaske.
Hårpleie
Olivenolje som hårmaske er en fuktbombe for tørt hår og hodebunn. Varm opp olivenolje over vannbad og påfør den i hår og hodebunn før hårvask. La det virke i 10-15 min og vask ut med shampoo. Har du ekstra tørt og slitt hår, kan du la masken sitte over natten. Husk å ta på en plasthette og surre et stort håndkle rundt håret + et håndkle på puten før du legger deg.
Patchouli
Ringblomst
Rosmarin er en staude. Den er en eviggrønn halvbusk, med smale grågrønne blader som kan minne noe om bladene på nåletrær. Rosmarin er opprinnelig viltvoksende ved kysten av Middelhavet, men planten dyrkes i våre dager over hele verden som krydder og medisinplante.
Rosmarin brukes som krydder i matlagingen, som medisin og som duft og virkestoff i kosmetikk og hudpleieprodukter. Romerne kalte planten ros marinus, som oversatt til norsk betyr «havets dugg», og viser til det dugglignende utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses på litt avstand.
Rosmarin er en ganske kraftig urt, og den bør derfor brukes med varsomhet.
I duft
Den aromatiske rosmarinoljen har vært en ingrediens parfymer vi kjenner vi vet ble fremstilt allerede på 1300-tallet. Rosmarin var en av de opprinnelige ingrediensene i eau de cologne og benyttes også i røkelse.
Ved destillering utvinnes eteriske oljer som gir en mynte lignende duft, men som er mer urteaktig. Duften kan variere mellom å være besk og søt med innslag av lavendel eller mer frisk og sterk med innslag av eukalyptus.
I hudpleie
Rosmarinolje virker rensende og stimulerende. Normaliserer uren hud. Stimulerer sirkulasjon og virker utjevnende på moden hud. Frisker opp trett og blek hud.
Oljen benyttes også som tilsetning til muskelbalsam og massasjeoljer hvor den har en fin virkning på stive og ømme muskler.
Aromaterapeutisk
Oljen har en sterk, litt kamferaktig, varm, ren og forfriskende duft. Den er kjent for sin sterkt antiseptiske og stimulerende effekt.
Andre bruksområder
Som krydder i matlagingen virker rosmarin i små mengder appetittstimulerende, galledrivende og krampeløsende på mage og tarm. Brukt som te, har urten i tillegg til sin fordøyelsesfremmende virkning også en urindrivende og krampeløsende effekt, den styrker hjertet og kapillærårenes vegger og høyner et lavt blodtrykk. Rosmarinte kan også brukes til å bade betente og vanskelig helende sår. Te til utvortes bruk må gjerne være noe sterkere enn den som skal drikkes.
Salvie en allsidig plante. Urten betraktes som styrkende og beroligende. Den eteriske oljen som utvinnes fra planten er en allsidig olje. Den kan virke lett beroligende, lindrende ved lett hoste, lett krampeløsende, oppløftende og kan anvendes ved lette menstruasjonssmerter.
Urten ble i middelalderen kalt «øyeklar», noe som viser til urtens tradisjonelle anvendelse mot alle typer øyeplager. En pasta ble laget av frøene, og deretter smurt på øynene. Urten kan virke lett beroligende, lindrende ved lett hoste, lett krampeløsende og oppløftende. Planten kan også være et verdifullt middel til å lindre plager forbundet med klimakteriet, spesielt hetetokter. På grunn av dens østrogenlignende virkning er den mest effektiv ved lavt nivå av dette hormon.
I hudpleie
Er bra for fet hud og balanserer hudens sebumproduksjon. Benyttes ved kviser og fet hud/ hår og flass. Tilsettes kremer og oljer for å berolige og balansere.
Velegnet i deodoranter.
Muskler ledd
Kan virke lett avslappende på ømme og stive muskler og lett dempende på blodtrykket.
Aromterapeutisk – Bad og massasje
Kan være lindrende mot muskelsmerter, menstruasjonssmerter. Kan virke avslappende og beroligende under fødselen. Utmerket for nervøsitet, stress, depresjon, angst, anspenthet og søvnløshet.
I parfymer
Blomsten destilleres på eteriske oljer og duften er meget søt med innslag av høy, tre og bergamott. Man kan også ane animalske noter av ambra og musk. Den har en sterk, søt, sensuell duft når den ikke er utblandet.
Egenskaper
Antibakteriell, sopphemmende, antiinflammatorisk, krampeløsende, afrodisiakum, styrkende, beroligende, karminativ.
Forsiktighetsregler
Oljen må ikke brukes under graviditet.
Sheanøtt
Sitronen stammer fra Nord-India og dyrkes hovedsakelig idag i California og rundt Middelhavet. Ofte blitt brukt som et middel mot «alt», særlig med tanke på infeksjoner. Sitronen ble brakt til Europa av korsfarerne på 1100-tallet og Kolombus introduserte sitronen i Amerika i 1493.
En av de viktigste av sitronoljens terapeutiske egenskaper er dens evne til å stimulere produksjonen av hvite blodlegemer, som forsvarer kroppen mot infeksjoner. Dette er av stor verdi i behandlingen mot sår og infeksjonssykdommer som bronkitt og forkjølelse, fordøyelsesproblemer, revmatisme og gikt, særlig urinsyregikt.
Sitronen virker også bakteriedrepende på kjøkkenredskaper og skjærefjøl om man heller over fersk presset sitronsaft.
Aromaterapeutisk:
I massasjeolje øker sitron fordøyelsen og stimulerer appetitten, lindrer muskel- og leddsmerter og luftveisproblemer, virker oppløftende og stimulerende på humøret og generelt hudrensende. Eterisk olje av sitron klarner tankene og styrker konsentrasjonsevnen, demper hodepine og migrene, virker styrkende og bedrer humøret. En lukt man blir glad av!
Sitronolje brukes aromaterapeutisk mot forkjølelser, ved stemmetap, depresjon, utmattethet, hodepine og migrene.
I hudpleie
Sitron er velegnet som rensende middel for tette porer og fet hud. Fjerner døde hudceller og virker klarnende på huden. Er også velegnet som antiseptisk middel mot kutt, sår og insektbitt.
Sitron virker også stimulerende på sirkulasjon og er utmerket mot cellulitter og slapp hud.
I duft og parfyme
Sitronskall kan benyttes i alt – fra å friske opp i treningstøyet, fjerne vond lukt fra kjøleskapet til å få en frisk, deilig duft i stuen. I parfyme gir sitron en frisk og sporty duft som virker oppkvikkende.
Tetreolje (engelsk Tea tree oil) inneholder mer enn 50 organiske forbindelser, og betegnes som verdens sterkeste naturlige antiseptiske middel. Tea tree har vært kjent for sine medisinske egenskaper siden antikken i det østlige Australia.
Oljen har et bredt spekter av sopp- og virusdrepende egenskaper, men angriper ikke den naturlige, helsefremmende bakteriefloraen.
Når oljen trenger gjennom huden eller slimhinnene stimulerer den blodtilstrømmingen.
I hudpleie
Tetreolje er et effektivt middel ved sopp- og bakterieinfeksjoner i huden, hodebunnen og neglene.
Kan behandle fotsopp
Aromaterapeutisk
Fortynnet olje kan også masseres på ømme muskler. Virker immunstimulerende, smertestillende og betennelsedempende.
Bruksområder
Tetreoljen må fortynnes i litt vegetabilsk olje før påsmøring.
Tetreolje skal bare brukes utvortes på områder mindre enn en håndflate, høyst 2-3 ganger daglig i svært små mengder, og aldri mer enn 3-4 uker av gangen.
Tetreolje kan anvendes på insektsstikk, mindre sår som først er renset med vann, kviser, fotsopp, blemmer, forkjølelsessår, ringorm og mindre forbrenninger.
Ved flass påfører man fortynnet tetreolje (1 dråpe i 9 dråper matolje) om kvelden, dekker til og vasker den ut neste morgen.
Diffuser/ brenner: Oljen kan dryppes i litt vann i en duftlampe og fungerer da som en bakteriedrepende luftrenser.
Forsiktighetregler
Gravide og ammende bør unngå tetreolje. Den må ikke brukes innvortes og heller ikke til inhalasjon.
Bør ikke brukes mer enn 3 ganger om dagen
Obliphica/ Sjøtrollhegg ofte kalt Tindved (Hippophae rhamnoides L.) er en planteart som hører hjemme i tempererte regioner av Europa og Asia. I Norge finnes Tindved viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden, og spredt videre nordover. Den krever mye lys og trives best på mager mineraljord med høyt kalkinnhold. Den er lite følsom for temperaturer og tolererer betydelig saltpåvirkning. Den finnes derfor hovedsakelig langs fjæra og på elveører.
Ett lite bær inneholder mer C vitamin enn en hel appelsin og kan hjelpe oss med å motvirke en rekke ernæringsmessige plager. Omega 7 fettsyrer er ekstremt sjeldne i naturen, likevel inneholder tindved oljen nesten 30% omega 7 fettsyrer. Denne mye omtalte ”superfrukten” er rik på antioksidanter, essensielle aminosyrer, vitamin E, C, Omega 3, 6, 9 og 7 fett og 190 andre bioaktive komponenter.
I hudpleie
Bidrar til å forsinker aldringsprosessen i hud og hår, da den tilfører huden mange gode fettsyrer.
Tindved/ Obliphica oljen er en «halvfet olje» som er rik på karoten, E-vitamin og palmitolsyre.
Den gir på grunn av sitt innhold av karoten litt farge til produktene og kan anvendes i oljer og kremer som erstatning for gulrotekstrakt. Tindvedfruktolje er bra ved tørr, moden og følsom hud, samt eksemhud. Den kan bl.a. brukes i produkter for det følsomme hudpartiet rundt øynene for å redusere rynkedannelse.
Oljen har en sterk orange farge
Bruksområder
Kan ha en positiv innvirkning på astmatiske lidelser. Tindved har mange gode egenskaper, bl.a. er den bra for mage- og tarmhelse. Senker kolesterolet, smører alle slimhinner, motvirker tørre øyne og derfor fin for kvinner i overgangsalder. Har vært mye brukt for de med lavt stoffskifte pga. tørre øyne.
Vanilje (Vanilla Planifolia) er tropiske klatreplanter i orkidéfamilien med opprinnelige voksesteder fra Mexico til nordlige Sør-Amerika. Vaniljen var da så ettertraktet at aztekerne fikk vanilje istedefor gull ved sine erobringer. Vaniljen var helt ukjent for oss europeere fram til på 1500-tallet da den fikk sitt nåværende navn som betyr ”liten kapsel” på spansk og portugisisk. Vanilje dyrkes på flere steder rundt om kring i verden, først og fremst i Sydamerika, Afrika, Asia og Oceania. Verdens største vaniljeprodusent er i dag Madagaskar.
Ekte vanilje inneholder naturlig aromastoffer og setter derfor en enestående smak på maten. Den inneholder litt kalsium og magnesium.
I hudpleie
Beroliger irritert hud og hjelper med å forebygge skader på huden fra luftforurensinger og giftstoffer.
Aromaterapeutisk
Vaniljeolje fremstilles ved ekstraksjon av frøene. Virker beroligende på sinnet, reduserer frustrasjon og letter på spenninger. Fin å bruke i massasjeblandinger.
I duft
Vaniljeolje fremstilles ved ekstraksjon av frøene. Når vanilje skal være en del av en parfyme utvinner man enten krystaller eller ekstrakt. Duften er tung, søt, fyldig og varm.
Ylang-ylang-treet er en asiatisk treart i familien Annonaceae. Treet er eviggrønt og vokser i Asia i land som Java, Indonesia, Sumatra og Filippinene. Navnet ylang-ylang er filippinsk og betyr «blomstenes blomst», eller fra de malaysike ordene alang ilang, som betyr «blomster som flagrer i vinden».
Oljen blir fremstilt av friske blomster fra Ylang-Ylangtreet. Ylang-Ylang essensiell olje er svært ettertraktet for sine antioksidanter, sesquiterpener og andre organiske forbindelser som gjør den så kraftig.
I hudpleie
Ylang Ylang olje kan bidra til å redusere hudirritasjoner og rødhet. Oljen bidrar til å forebygge tegn på aldring og bevare en ungdommelig glød. Ylang Ylang er en naturlig balanserende olje som kan regulere både tørr eller fet hud og er gunstig når du behandler akne.
I duft
Ylang-ylang er en herlig eksotisk olje med svært blomsteraktig og søt duft. Treet kalles derfor ofte for «parfymetreet». Eteriske oljer utvinnes ved destillering. Gir en tropisk, meget søt duft som kan oppleves som en blanding av jasmin, bittermandel og peppermynte.
Aromaterapeutisk
Ylang-ylang har en beroligende virkning på nervesystemet og gir samtidig et avslappende velvære. Den er nyttig mot angst, depresjon, stress og anspenthet. Oljen virker regulerende på adrenalinproduksjonen, og har derfor en beroligende effekt ved irritasjon, opphisselse, panikk, frykt og hysteri. Den virker også dempende på sinne og frustrasjon.
Tilsett gjerne noen dråper i badevannet eller i en diffuser/ oljebrenner for deilig romduft
Afrodisakium
Ylang-ylang er berømt som afrodisiakum, både for menn og kvinner. Den hjelper mannen til å bli mer intuitiv om hva kvinnen trenger, og kvinnen styrkes i sin kvinnelighet.
Forsiktighetsregler
Brukes fortynnet. Konsentrert olje kan også irritere følsom hud. Unngå betent hud eller hudområder med dermatitt.
Fri frakt på ordre over 600 kroner Fjern